blog

Μια φορά γεννιέται ο άνθρωπος…

“Στα είκοσι τέσσερα περπάτησα.”   Αυτή η συγκλονιστική φράση ακούστηκε σε μια από τις  συναρπαστικές συζητήσεις στα μαθήματα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου πρόσφατα. *

Η ιστορία της Μαρίας (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) όπως λιγόλογα μας την διηγήθηκε, ξεκίνησε 20 χρόνια μετά την γέννηση της, όταν μετά από ένα τραγικό ατύχημα, ο γιατρός της ανακοίνωσε ότι δεν θα ξαναπερπατήσει. “Τον κοίταξα, μέσα μου έκλαψα, αλλά δεν το πίστεψα” μας δήλωσε. Και εκείνη την στιγμή ξεκίνησε τον δικό της αγώνα για γένεση, να επανεφεύρει τον εαυτό της, να κατακτήσει ξανά από την αρχή αυτό που είχε μάθει λίγο μετά την γέννηση της. Την ικανότητα να περπατά!  

“Μόνη μου μαγείρευα, καθάριζα το σπίτι καθισμένη στο πάτωμα. Κατάφερα να ζήσω φτιάχνοντας πράγματα με μεράκι για να βγάλω τα προς το ζειν. Ήμουν 20 χρονών κορίτσι, στο άνθος της ηλικιας μου και δεν ήθελα να με λυπάται κανείς.” ήταν τα λόγια της. Και μετά από 4 ολόκληρα χρόνια επίμονης προσπάθειας, αγώνα και ελπίδας τα κατάφερε να περπατήσει ξανά.

Η ιστορία της Μαρίας αποδεικύκνει περίτρανα την διαφορά ανάμεσα στην γέννηση και την γένεση, κάτι που σοφά αποτυπώνεται στην αρχαία ελληνική γλώσσα. 

Γέννηση και Γένεση

Η λέξη γέννηση προέρχεται από την αρχαία ελληνική γέννησις, η οποία έχει ρίζα το ρήμα γεννῶ. Με την λέξη γέννηση δηλώνουμε τη διαδικασία του τοκετού κατά την οποία ο άνθρωπος, ως είδος θηλαστικό, δίνει ζωή σε νεα έμβια όντα.

Πράγματι, ως ανθρώπινα όντα έχουμε μόνο μια γέννηση. Ή αν θέλετε, μια φορά γεννιέται ο άνθρωπος. Την στιγμή που με ωδίνες τοκετού η μητέρα, που την Ημέρα της τιμούμε όλον τον χρόνο ελπίζω, φέρνει στον κόσμο μια νέα ζωή. Αυτό συμβαίνει με συγκεκριμένο γονιδιακό φορτίο και σε συνθήκες πέρα από τον έλεγχο μας. Το πού γεννιόμαστε, από ποιούς γονείς και σε ποιές συνθήκες μεγαλώνουμε αποτελούν παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε. Σαφώς αυτές οι συνθήκες μας διαμορφώνουν συνειδητά και ασυνείδητα,  όχι μόνο στα πρώτα μας χρόνια αλλά συχνά για πάντα. 

Όμως υπάρχει και η Γένεση.  Η λέξη γένεσις προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα γίγνομαι.  Με την λέξη γένεση δηλώνουμε τις απαρχές, τη δημιουργία ενός φαινομένου και την εξέλιξη του. Γι αυτό και Γένεση ονομάζεται το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, όπου περιγράφεται η σταδιακή δημιουργία του πλανήτη μας και της ζωής πάνω σε αυτόν.

Πόσο εξίσου σημαντικές με την μοναδική στιγμή της Γέννησης είναι οι πολλαπλές στιγμές της Γένεσης. Οι περιστάσεις που εγώ, ως μοναδική στο σύμπαν οντότητα, επιλέγω ποιός επιθυμώ να είμαι και πώς να εκφράζω την ύπαρξη μου. Οι στιγμές που επιλέγω να συνεχίσω να αναπτύσομαι και να αλλάζω δια βίου. Οι στιγμές που κάνω άλματα μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία, που για εμένα είναι ορόσημα αναγένησης, διάπλασης, επιλογών.

Γένεση, πώς;

Πόσο υπέροχα ενδυναμωτικό, πόσο μεταμορφωτικά συναρπαστικό να γνωρίζουμε πως, όχι δεν είμαστε καταδικασμένοι να μείνουμε με τις, περιορισμένες ίσως, επιλογές της γέννησης μας. Αντίθετα, οι συγκλονιστικά μεταμορφωτικές εμπειρίες Γένεσης μπορούν να συμβαίνουν δια βίου. Όπως δείχνουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις της νευροεπιστήμης, είμαστε γεννετικά προκαθορισμένοι να αλλάζουμε, να ανοίγουμε νέα μονοπάτια Νου, να επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας μέχρι την τελευταία μας πνοή.

Και τώρα καλούμαστε να το ξανακάνουμε. Να έχουμε την μετά-covid-19 Γένεση μας. Να αφήσουμε στην άκρη τους φόβους και τις ανασφάλειες μας. Να ξεπεράσουμε την ανάγκη για βεβαιότητα και να διαχειριστούμε την νέα κανονικότητα, την α-βεβαιότητα, το θολό ίσως τοπίο, την αλλαγή. Να αγκαλιάσουμε τις πρωτοβουλίες και την καινοτομία. Να αυτοσχεδιάσουμε, να ανασάνουμε βαθιά τους θυελώδεις ίσως, ανανεωτικούς πάντως ανέμους της αλλαγής. Ίσως φαίνεται μεγάλη πρόκληση. Και είναι! Μα ας πάρουμε το μάθημα από την φύση.

Αν η πεταλούδα μπορεί να πετάξει με το 70% της επιφάνειας των φτερών της κατεστραμένο, πόσο μάλλον εμείς που έχουμε το πιο σημαντικό, την ζωή, την υγεία και τους πόρους που αέναα κουβαλάμε μέσα μας σαν προίκα.

Όταν κοιτάξουμε στο παρελθόν μας, όλοι έχουμε τέτοιες στιγμές Γένεσης. Και το γεγονός ότι τα έχουμε καταφέρει ήδη μια φορά, σημαίνει πως είμαστε ικανοί για πολλές ακόμη Γενέσεις. Ίσως με βοήθεια, με εξωτερική ενδυνάμωση για να ανακαλύψουμε τους (σ)πόρους μας, πάντως είναι σίγουρα εφικτό. 

Κάθε Γένεση απαιτεί καθημερινή μελέτη του Ανθρώπου. Είναι ένα ταξίδι διαχείρησης περιοριστικών πεποιθήσεων, ανάπτυξης κατάλληλων δεξιοτήτων και λαχτάρας να γίνεται κανείς κάθε μέρα με κάθε τρόπο καλύτερος και καλύτερος. Είναι θέμα επιλογής. Μιας επιλογής που είναι να κάνω συνειδητά και καθημερινά.

Επειδή είναι εφικτό. Επειδή μπορώ. Επειδή αξίζει κάθε κόπο. Και επειδή το αξίζω.  

* Παρεμπιπτόντως, μόνο συγχαρητήρια αξίζει η πρωτοβουλία των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που ένωσε και επιμόρφωσε χιλιάδες Έλληνες από όλο τον κόσμο εν μέσω πανδημίας.

Effie Kyrikakis, Edupreneur, NLPower Founder , international NLP Coach/Trainer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.