blog

Και οι Eνήλικες μπορούν να μάθουν μια νέα γλώσσα γρήγορα και εύκολα

Δεν έχει νόημα να ασχοληθούμε με τον όγκο της έρευνας  στον ανθρώπινο εγκέφαλο για την εκμάθηση γλωσσών, την λογοθεραπεία, τη γήρανση και ούτω καθεξής. Για να συνοψίσουμε: Τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα και η μεγαλύτερη πρόκληση για τους ενήλικες είναι η προφορά.

Τα καλά νέα? Η νευροεπιστήμη έχει πλέον αποδείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλλάζει όσο ζούμε. Είναι αυτό που ονομάζουμε νευροπλαστικότητα. Άρα το «όσο ζω, μαθαίνω» αποκτά άλλο νόημα! Επίσης, μια πολύ ενδιαφέρουσα, πρόσφατη έρευνα του ΜΙΤ απέδειξε ότι ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων μπορεί και έχει μάθει νέες γλώσσες σε επίπεδο μητρικού ομιλητή.

Για σήμερα, θα ήθελα να σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα όσα έχετε ακούσει για τον παιδικό εγκέφαλο. Ανοίξτε το μυαλό σας και ας διερευνήσουμε κάποιους δοκιμασμένους τρόπους για να φέρετε την εκμάθηση νέων γλωσσών στα μέτρα σας – σε οποιαδήποτε ηλικία.

  1. Αναλύστε και επαναλάβετε τα μοτίβα

Οι ενήλικες μπορούν να μάθουν γλώσσες . Η εξάσκηση με επανάληψη νέων προτάσεων είναι ένα από τα κλειδιά –  αναλύστε, κατανοήστε, εφαρμόστε, επαναλάβετε. Έτσι βοηθάτε τον νου να μάθει βιωματικά.

Οι περισσότεροι ενήλικες έχουν ήδη προσπαθήσει να μάθουν τουλάχιστον μια ξένη γλώσσα σαν παιδιά (συνήθως αγγλικά) και ξεκινούν με το Ιερό Βιβλίο, την γραμματική! Ξεχάστε το! Δεν υπάρχει λόγος να γεμίζετε τα ντουλάπια σας με βιβλία γραμματικής καθώς μαθαίνετε μια νέα γλώσσα. Είναι απόλυτα εφικτό να μιλήσετε όταν δεν έχετε δει ούτε ακούσει ακόμα τους κανόνες γραμματικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα άτομα που μετακομίζουν σε μια νέα χώρα και σύντομα επικοινωνούν χωρίς καν να έχουν παρακολουθήσει μαθήματα.

Από την άλλη, το κλειδί είναι να χρησιμοποιήσετε την γραμματική για να απαντήσετε στις ερωτήσεις σας. Την επόμενη φορά που ακούτε κάποιον να λέει μια πρόταση στη γλώσσα-στόχο σας, επαναλάβετε και προσπαθήστε να πείτε κάτι διαφορετικό με την ίδια δομή. Εάν μιλάτε σε έναν ντόπιο, να τους δώσετε περισσότερα παραδείγματα με αυτή τη δομή. Εάν μαθαίνετε μόνοι σας, τότε  συμβουλευτείτε ένα βιβλίο γραμματικής.

Όσο περισσότερο επαναλαμβάνετε την δομή, τόσο ευκολότερο είναι να μάθετε ένα μοτίβο ή μια έκφραση (όπως ένα παιδί) και ταυτόχρονα ικανοποιείτε την περιέργειά σας ανακαλύπτοντας τον κανόνα πίσω από αυτόν (όπως ένας ενήλικας).

  1. Ορίστε στόχους και παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Στόχοι! Έργα! Αποστολές! Όπως και αν τους ονομάζετε, είναι το μυστικό για να αποδώσετε  ως μαθητής. Ο εγκέφαλος λειτουργεί ιδανικά όταν έχει ξεκάθαρα διατυπωμένους στόχους γιατί εστιάζει στα συγκεκριμένα ερεθίσματα. Δεδομένου ότι είστε πολυάσχολος άνθρωπος, το να αναλάβετε την ευθύνη για τον δικό σας χρόνο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να αισθάνεστε και ολοκληρωμένοι όσο και αποτελεσματικοί.

Η παρακολούθηση της προόδου σας δεν είναι μόνο ένας καλός τρόπος να μαθαίνετε. Θα σας βοηθήσει επίσης να ξεπεράσετε τον κίνδυνο να χάσετε το κίνητρο σας. Όσο περισσότερο εστιάζετε και επαναλαμβάνετε αυτό που έχετε ήδη μάθει, τόσο πιο εύκολο θα είναι να συνεχίσετε.

Η συνήθεια είναι σύμμαχος σας! Με άλλα λόγια: Είναι ευκολότερο να σταματήστε κάτι που κάνατε μια-δυο μέρες μόνο παρά  μια συνήθεια διάρκειας 2 μηνών. Επιμείνετε!

Το να παρακολουθείτε την πρόοδο σας μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν πια ακόμη και εφαρμογές που το κάνουν αυτό για εσάς! Απλά πληκτρολογήστε “habit” στο Play Store ή το App Store.

  1. Μην κολλάτε! Ξεκολλήστε από τις αποτυχίες

Η παρακολούθηση της προόδου σας δεν σημαίνει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με το τέλειο και να αυτομαστιγώνεστε για τα λάθη σας. Σημαίνει να συγκρίνεστε με τον χτεσινό εαυτό σας και να εστιάζετε σε όσα έχετε ήδη καταφέρει. Μου αρέσει να λέω στους μαθητές μου ότι ακόμα και ο πιο λαμπρός μαθητής δεν θα θυμάται αμέσως μια νέα λέξη. Από την άλλη αρκεί να την συναντήσει μέσα σε συμφραζόμενα 7 περίπου φορές για να την μάθει πραγματικά, χωρίς μετάφραση στην μητρική του γλώσσα.

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκείνες οι στιγμές που θα νιώσετε τον κρύο ιδρώτα της αμηχανίας γιατί δεν έρχεται η λέξη που ψάχνετε ή γιατί κάνατε κάποιο λάθος. Μπορώ να σας ρωτήσω κάτι? Έχετε παίξει ηλεκτρονικό παιχνίδι? Λίγο- πολύ, ένα Tetris το έχουμε παίξει όλοι. Τι κάνετε όταν φτάσετε σε νέο επίπεδο και οι γραμμές κατεβαίνουν πιο γρήγορα? Το να χάστε, απλά σας πορώνει, σας κάνει πιο αποφασισμένους να τα καταφέρετε στον επόμενο γύρο. Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετικά τα πράγματα  όταν μαθαίνουμε  μια νέα γλώσσα? Ένα είναι σίγουρο. Η περίοδος της συνειδητής επάρκειας, όπου χρειάζεται να σκεφτείτε καλά πριν μιλήσετε, θα ακολουθηθεί  μοιραία, εφόσον επιμένετε, από την περίοδο της ασυνείδητης επάρκειας. Όποιος έχει μάθει να οδηγεί μπορεί να σας βεβαιώσει. Μετά από ένα διάστημα απλά οδηγείς αυτόματα, χωρίς να σκέφτεσαι τα πετάλια ή τις ταχύτητες. Μήπως αυτόματα αι αυθόρμητα δεν μιλάτε και στην μητρική σας γλώσσα, εξάλλου?

Όταν λοιπόν περνάτε την φάση που δυσκολεύεστε, να θυμάστε! Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Και είναι μετά από μερικές στροφές! Μήπως η στροφή όπου βρίσκεστε σήμερα δεν είναι αποτέλεσμα του μακριού δρόμου που έχετε διανύσει μέχρι τώρα? Ποτέ δεν θα ονειρευόσαστε όλο αυτό τον δρόμο αρχικά, έτσι δεν είναι?

Το να ξεκολλήσουμε από τις αποτυχίες είναι σε μεγάλο βαθμό μια πρόκληση για τη νοοτροπία μας. Θυμηθείτε ότι η εκμάθηση γλωσσών, όπως και οτιδήποτε άλλο μαθαίνουμε,  δεν είναι μια απλή γραμμή. Στην πραγματικότητα, δεν έχει καν τελικό σημείο. Απλά περπατάμε κατά μήκος του μονοπατιού κάθε μέρα και γινόμαστε λίγο καλύτεροι  με κάθε βήμα.

  1. Γνωρίστε και συμβαδίστε με το δικό σας στυλ εκμάθησης

Είναι αδύνατο να προβλέψετε την επιτυχία σας με βάση επιφανειακά γεγονότα: Η ηλικία σας ή η μητρική σας γλώσσα είναι σχεδόν άχρηστη για να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς να μάθετε γερμανικό λεξιλόγια γρηγορότερα. Ούτε θα σας βοηθήσει το τυχερό σας αστέρι.

Ωστόσο, όσο περισσότερο καταλαβαίνετε τις δικές σας προτιμήσεις και συνήθειες, τόσο πιο εύκολο γίνεται να μάθετε με επιτυχία μια γλώσσα.

Η γνώση του κοινωνικού σας τρόπου μάθησης μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ρουτίνα εκμάθησης γλωσσών που θα απολαύσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η διαφορά μεταξύ εξωστρεφών και εσωστρεφών τύπων δείχνει πώς ασκούν, διαβάζουν και μιλούν γλώσσες.

Το να γνωρίζετε την ώρα της ημέρας που βρίσκεστε στο καλύτερο δυνατό σημείο ή να αναγνωρίζετε τα σημάδια ότι είστε κουρασμένοι και πρέπει να ξεκουραστείτε, είναι άλλοι σημαντικοί παράγοντες.

Και μην ξεχνάτε τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις μορφές μάθησης. Ακόμα κι αν τα κλασικά στυλ “οπτικός, ακουστικός, κιναισθητικός” δεν υποστηρίζονται πλέον από την έρευνα, αξίζει να μάθετε πώς επεξεργάζεστε εσείς καλύτερα τις νέες πληροφορίες.

Βρείτε ένα στυλ που σας αρέσει, που δεν απορροφά όλη σας  την ενέργεια και φτιάξτε τις συνήθεις σας με βάση αυτό. Και αν αυτό σημαίνει ότι η άνεση έρχεται την 100η μέρα, ε, ας είναι κι έτσι.

  1. Δημιουργήστε σταθερές συνήθειες

Ο νους αγαπά την συνήθεια! Δεν έχετε παρά να δημιουργήσετε τις συνήθειες που σας πάνε στον στόχο σας! Εάν θέλετε να πάρετε μια καλύτερη γεύση για το πώς να χτίσετε αποδοτικές συνήθειες, αρχίστε με τον τρόπο που δημιουργείτε συνήθειες σε άλλους τομείς της ζωής σας. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι παραμένουν σε εγρήγορση προγραμματίζοντας απλά χρόνο για εξάσκηση, ενώ άλλοι χρειάζονται την λογοδοσία και λατρεύουν να παρακολουθούν την πρόοδο τους στο διαδίκτυο.

Και αν τα παιδιά μαθαίνουν γλώσσες σαν σφουγγάρι, οι ενήλικοι μπορούν επίσης να ρουφήξουν. Το πιο σημαντικό είναι να  μην πιστεύετε ποτέ ότι είστε πολύ μεγάλοι για να μάθετε!

Απλά σκεφτείτε το αλλιώς:  Αφού τα μικρά παιδιά μπορούν να το κάνουν, τότε ο καθένας μπορεί!

6. Όλα είναι θέμα εσωτερικής στάσης!

Η εσωτερική μας στάση όταν μπαίνουμε σε μια κατάσταση τελικά είναι αυτή που καθορίζει το αποτέλεσμα, όπως και οι πεποιθήσεις μας για το πόσο αποτελεσματικοί είμαστε. Αν πιστεύεις ότι μπορείς, έχεις δίκιο. Και αν πιστεύεις ότι δεν μπορείς , πάλι δίκιο έχεις.  Να θυμάστε να ανασαίνετε βαθιά, να επιλέγετε να κρατάτε αισιόδοξη στάση. Να γεμίζετε τον εαυτό σας με περιέργεια και προσμονή. “Τι νέο θα μάθω σήμερα? Τι θα με διδάξουν τα λάθη μου?” Και να θυμάστε να είστε ευγνώμονες για την εκπληκτική ικανότητα με την οποία είμαστε προικισμένοι…να μαθαίνουμε νέα πράγματα για πάντα!

…και πρακτικά…

  • Ασχοληθείτε με την γλώσσα σε κάτι που αγαπάτε. Διαβάστε ένα περιοδικό για το ψάρεμα, δείτε κάτι στο YouTube για κηπουρική… Τα συναισθήματα είναι πολύ σημαντικά στην μάθηση. Το να συνδέσουμε την γλώσσα με θετικά συναισθήματα θα την κάνει πολύ πιο εύκολη! Το Πρόγραμμα LanguageXpressTM θα σας δώσει την κατεύθυνση που χρειάζεστε.
  • Εξασκηθείτε σε κάθε ευκαιρία. Στις διακοπές σας, με φίλους που ζουν στο εξωτερικό, στα ταξίδια σας…Μιλήστε, χωρίς να ανησυχείτε αν είστε τέλειοι. Στο Πρόγραμμα LanguageXpressTM μιλάμε την νέα σας γλώσσα από την πρώτη φορά!
  • Συμμετέχετε σε πρόγραμμα συνεργατικής μάθησης. Το Πρόγραμμα LanguageXpressTM σας δίνει την δυνατότητα να επικοινωνήσετε με LanguageXperts, μητρικούς ομιλητές, ή ενήλικους μαθητές απ’ όλο τον κόσμο!
  • Διαβάστε γνωστά σας βιβλία σε μια νέα γλώσσα. Καθώς η πλοκή θα σας είναι οικεία, θα είναι εύκολο να αναγνωρίσετε εκφράσεις και δομές της γλώσσας
  • Δείτε τηλεόραση, ακούστε ραδιόφωνο ή podcasts ειδικά για τη γλώσσα. Ο στόχος δεν είναι μόνο να καταλαβαίνετε. Καθώς κάθε γλώσσα έχει τον δικό της ρυθμό, ροή και τονικότητα που είναι εξίσου σημαντικές!

Τι άλλο βοήθησε εσάς? Τι αποτέλεσε πρόκληση και πως την διαχειριστήκατε?

Θα χαρούμε να διαβάσουμε τα σχόλια σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.