blogEDUgator

PLN – Η Δύναμη της Εκπαιδευτικής Συνεργασίας

Η συζήτηση για την αξία της εκπαιδευτικής τεχνολογίας επανέρχεται συχνά. Αλλά, πέρα από τους εκπαιδευόμενους, τι μπορεί να κερδίσει ο ίδιος ο εκπαιδευτικός; Ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα δημιουργίας Δικτύου Προσωπικής Ανάπτυξης (PLN).

Κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να είναι τόσο πειστικό όσο η ιστορία του καλοκαιριού μου…

Τρώγοντας τσουρέκι στο…Μαϊάμι

Στα πλαίσια του IP (International Program)  του Διεθνούς Κέντρου Γλωσσών Winners Education, μια τάξη μας συνεργάσθηκε online πριν λίγο καιρό με μια τάξη ισπανόφωνων εφήβων από το Μαϊάμι, οι οποίοι επίσης μαθαίνουν αγγλικά σαν δεύτερη γλώσσα.

Η καθηγήτρια τους η Pamela ήταν πολύ πρόθυμη να βοηθήσει τους μαθητές της να αναπτύξουν κατανόηση για άλλους πολιτισμούς για πολλούς λόγους. Ως εκπαιδευτικοί αντιλαμβανόμαστε και οι δύο ξεκάθαρα την αξία της εμπειρικής μάθησης της γλώσσας μέσα από την βιωματική συμμετοχή. Είναι βαθιά πεποίθηση μας ότι η συχνή επαφή με συνομήλικους μετατρέπει το μάθημα σε ανάγκη επικοινωνίας, δίνοντας έτσι το απαραίτητο κίνητρο στους εκπαιδευόμενους να αναλάβουν την ευθύνη της εκπαίδευσης τους. (Siemens, G. & Downes, S., 2005)

Η επιλογή κατάλληλων θεμάτων συζήτησης είναι ουσιώδης για την επιτυχία των συναντήσεων και γι’ αυτό τον λόγο επιλέξαμε το θέμα της διατροφής. Αφού οργανώθηκαν αρκετές κοινές δραστηριότητες, η Pam και εγώ αγοράσαμε ένα ελληνικό τσουρέκι για τους μαθητές μας! Στη συνέχεια συναντηθήκαμε σε απευθείας σύνδεση για να συζητήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να μοιραστούμε την μοσχομυριστή λιχουδιά. Αισθανόμασταν πραγματικά σαν να βρισκόμασταν στο διπλανό θρανίο, στην ίδια τάξη! Τελικά, η συζήτηση εξελίχθηκε σε αμοιβαία ανταλλαγή στρατηγικών μάθησης της δεύτερης γλώσσας…Τι πιο επιθυμητό μαθησιακό αποτέλεσμα…

Pamela's visit

Η Pam έγινε ένα πολύτιμο μέλος του PLN μου και ενθουσιασμένη με τον ελληνικό πολιτισμό και την κουζίνα μας, αποφάσισε να δεχτεί την πρόσκλησή μου να έρθει στην Ελλάδα για να διδάξει στις τάξεις μας το καλοκαίρι. Επόμενα σχέδια; Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις ΗΠΑ …

Αυστραλία και Αθήνα συναντιούνται στα…Χανιά!

Είναι κοινός τόπος ότι η εξοικείωση με την έννοια της διεθνούς κουλτούρας πρέπει να αποτελεί μαθησιακό στόχο για κάθε πρόγραμμα εκμάθησης δεύτερης γλώσσας… Στην Winners Education όλα τα τμήματα έχουν το δικό τους blog, αλλά το quad-blogging ήταν μια πολύ διαφορετική, διαδραστική, διασκεδαστική , διεθνής εμπειρία. Μια από τις τάξεις μας συνδέθηκε με 3 σχολεία από διαφορετικά μέρη του πλανήτη…  Μια από τις συνεργαζόμενες εκπαιδευτικούς ηταν η Anne, η οποία διδάσκει σε ένα Δημοτικό σχολείο σε αγροτική περιοχή στην Αυστραλία.  Μετά την ολοκλήρωση του project, οι τάξεις μας κράτησαν τακτική επαφή και όπως ήδη μαντεύετε η Anne προστέθηκε στο ολοένα επεκτεινόμενο PLN μου..

Effie Anne at Chania

Φανταστείτε πόσο ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι ο γιος της Άννας, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, επρόκειτο να παντρευτεί στην Κύπρο και η Anne και η οικογένειά της είχαν αποφασίσει να επισκεφθούν την Κρήτη μετά το γάμο την ίδια περίοδο που θα έκανα κι εγώ διακοπές εκεί!

Μοιραστήκαμε τσικουδιά στο παλιό λιμάνι στα Χανιά προγραμματίζοντας το μέλλον… Τα σχέδια μας;  Κοινή παρουσίαση στο συνέδριο της ISTE το επόμενο καλοκαίρι με θέμα την αξία των Διεθνών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης.

Ζούμε σε μια παγκόσμια κοινότητα… Οι επαγγελματικές -και όλο συχνότερα και οι προσωπικές- σχέσεις μπορεί να δημιουργηθούν και σε απευθείας σύνδεση… Είναι καλό τα παιδιά μας  να εξεικοιωθούν με αυτή την πργματικότητα και να μάθουν να χρησιμοποιούν την τεχνολογία και το διαδίκτυο με επωφελή τρόπο. Η κριτική σκέψη και η ικανότητα επικοινωνίας αποτελούν βασικές δεξιότητες για να μπορέσουν να ευημερήσουν στο μέλλον που είναι ήδη εδώ! Πόσο θα τα βοηθήσουμε όταν, ως δάσκαλοί τους, δώσουμε το παράδειγμα ανοίγοντας το παράθυρο της στάσης μας και της τάξης μας στον κόσμο…

…και βέβαια, η δημιουργία ενός αποτελεσματικού PLN (Personal Learning Network)  μόνο οφέλη μπορεί να προσφέρει στον εκπαιδευτικό… Τι ακριβώς είναι το PLN και πώς χτίζεται ένα τετοιο δίκτυο; Η συνέχεια στο επόμενο αρθρο…

Έφη Κυρικάκη

Educational and Management Coach

Chief Empowerment Officer,

MetaMathesis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *