Σας απασχολούν οι αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητης Νοημοσύνης , AI, για το μελλον των παιδιών και της εκπαίδευσης? Δεν είστε μόνοι.

Τον τελευταίο μήνα έχω παρακολουθήσει τουλάχιστον 3 ημερίδες για τις πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη όπως το ChatGPT στην εκπαίδευση, και έχω ήδη παρουσιάσει ένα σχετικό workshop.

Είναι γεγονός ότι ως γονείς και  δάσκαλοι αρχικά εντυπωσιαστήκαμε από τις ικανότητές αυτών των μοντέλων  – και στη συνέχεια ανησυχήσαμε για το τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά. Τι συμβαίνει όταν οι μαθητές μπορούν να ζητήσουν από ένα bot να τους γράψει τις εργασίες τους σε δευτερόλεπτα; Θα αντικατασταθεί η μάθηση με αντιγραφή και λογοκλοπή;

Αυτοματοποιημένοι ψηφιακοί “πράκτορες γνώσης” όπως το ChatGPT αλλάζουν ριζικά την αξία της ανθρώπινης τεχνογνωσίας. Σε έναν κόσμο όπου μεγάλο μέρος της σκέψης μας μπορεί να ανατεθεί σε μηχανές, ο βασικός ρόλος των ανθρώπων είναι να ρωτούν αντί να απαντούν ερωτήσεις. Ειδικότερα, η ανάπτυξη της ικανότητας για ερωτήσεις που δεν μπορεί να απαντήσει η AI είναι ο καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών προς όφελος όλων.

Καθώς το ChatGPT και παρόμοιες τεχνολογίες είναι βελτιστοποιημένες για την παροχή γρήγορων, γενικών και σχετικά επαρκών απαντήσεων (όχι πολύ διαφορετικών από τη Wikipedia),

αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι τα διδαξουμε να εντοπίζουν λάθη, κάτι που απαιτεί βαθιά κατανόηση και έρευνα.

Σκεφτείτε την ανθρώπινη νοημοσύνη ως επόπτη της μηχανικής ευφυΐας και τεχνογνωσίας,  ως την ικανότητα να υπερβαίνει τα πακεταρισμένα «fun facts» που αναδύονται από την τεχνητή νοημοσύνη και να παρέχει αξία πέρα ​​από τη σοφία (ή την άγνοια) του πλήθους.

Τι μπορείτε να κάνετε τώρα για να προετοιμάσετε τα παιδιά για το μέλλον;

Χρειάζεται να βοηθήσουμε τα παιδιά να αναπτύξουν την περιέργεια και της ικανότητα για καλύτερες ερωτήσεις.

1. Παίξτε περισσότερο. Η  έρευνα διαπιστώνει ότι δημιουργικές δραστηριότητες όπως τα παιχνίδια στο σπίτι και στην τάξη  μπορούν να τονώσουν την περιέργεια.

2. Μην απαγορεύετε τις νέες τεχνολογίες όπως τα chatbots. Κινδυνεύετε να στερήσετε τα παιδιά από πολύτιμη επαφή με το μέλλον τους  —ή μπορεί να τα δελεάσει να το χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερο.

3. Μείνετε παροντες. Ακόμη κι αν νιώθετε  άβολα με τις τόσο ταχείς εξελίξεις,  τα παιδιά σας σάς χρειάζονται. Βοηθήστε τα να καλλιεργήσουν την περιέργεια παίζοντας #παιχνίδια. Καθορίστε χρόνο για οικογενειακό κουίζ για να κάνετε ερωτήσεις και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τεχνολογία όπως chatbots και ψηφιακούς βοηθούς  για να αναζητήσετε την απάντηση.

Τα παιδιά που μπορούν να εξάγουν τις σωστές πληροφορίες—επειδή έχουν μάθει πώς να κάνουν τις σωστές ερωτήσεις—και να επαληθεύουν ή να διορθώνουν την ακρίβεια των πληροφοριών θα έχουν δεξιότητες που κανένα μηχάνημα δεν μπορεί να αντικαταστήσει σύντομα.

Effie Kyrikakis, an established teacher trainer with a bacgroung in coaching, NLP and psychology, is the creator of NeuroLearningPower® an evidence-based mentoring method that supports women educators to discover strategies to empower themselves and their students to thrive.

Efi Kyrikaki
Owner

Over 12,000
5 Star Ratings

5-stars-white

Rated 5/5 by 12,000 Students

Related Posts