Effie Kyrikakis, Μ.Α. Applied Psychology,
Researcher, Educator Mentor, founder NeuroLearningPower®

«We cannot give our children what we do not have», Brené Brown, The Gifts of Imperfection

Πριν λίγο καιρό, ένα ζευγάρι φίλων με ρώτησαν με απορία γιατι τα δίδυμα 9χρονα παιδιά τους βίωναν τόσο αγχωτικά την πρώτη τους χρονιά στα Αγγλικά. Γνωρίζοντας τους ίδιους, αντιλήφθηκα ότι το πρόβλημα μάλλον προερχόταν από αλλού. Όταν ρώτησα για τη δασκάλα, μου την περιέγραψαν ως «πολύ ικανή, αλλά σου βγάζει μια ένταση, βρε παιδί μου, ένα άγχος. Είχε νοσηλευτεί και λίγο με συμπτώματα υπερκόπωσης».

Έρευνα μεταξύ 30.000 εκπαιδευτικών πριν ακόμη την πανδημία δείχνει ένα συγκλονιστικό 97% των εκπαιδευτικών να δηλώνουν ότι η διδασκαλία τους προκαλεί άγχος και ένα 73% να δηλώνουν κάποια μορφή εργασιακής εξουθένωσης (burnout)! Ξέρω πως σκέφτεστε: και τι σχέση έχει η δική μου κούραση με την απόδοση των μαθητών μου?

Από το Εγώ στο Εμείς

Σε όλους έχει συμβεί να υπάρχει ανεξήγητη αναστάτωση στην τάξη και να συνειδητοποιήσουμε ξαφνικά ότι εμείς δεν ήμασταν καλά. Όσο και αν δεν το θέλουμε, οι έρευνες δείχνουν πως η εσωτερική μας κατάσταση επηρεάζει πολλαπλά τους μαθητές μας, τόσο ακαδημαϊκά όσο και συναισθηματικά.

Πώς θα διδάξουμε εστίαση, αυτορρύθμιση, ευελιξία, συναισθηματική νοημοσύνη, ψυχική ανθεκτικότητα? Βιώνοντας τα πρώτα εμείς. Τα συναισθήματα μας επηρεάζουν τον τρόπο που διδάσκουμε και επικοινωνούμε αλλά και τη δυνατότητα να σχετιζόμαστε. Και οι πιο πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως είμαστε νευροφυσιολογικά δημιουργημένοι να καθρεφτίζουμε μεταξύ άλλων και τα συναισθήματα ο ένας του άλλου.

Παγκόσμια, ο ρόλος των εκπαιδευτικών μετουσιώνεται. Οι μαθητές μας έχουν ανάγκη πολύ περισσότερα από το μαθησιακό αντικείμενο. Χρειάζονται συμμάχους, ηθικούς ηγέτες, και παράγοντες θετικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Χρειάζονται τη σχέση μαζί μας και μια υποστηρικτική ομάδα. Το ίδιο κι εμείς. Τι κάνουμε λοιπόν?

5 ιδέες Wellbeing για εκπαιδευτικούς

  1. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας γι αυτά που ήδη κάνετε

Τα social media μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ανεπαρκείς, βλέποντας όσα κάνουν άλλοι εκπαιδευτικοί. Κάνετε ήδη πολλά! Αναγνωρίστε τα! Και κανένας μαθητής δεν θα ωφεληθεί από έναν εξουθενωμένο δάσκαλο. Καλύτερα μια fancy άσκηση λιγότερη και λίγα λεπτά αυτοφροντίδας, ίσως απλά κάνοντας …τίποτε!

2. Αφιερώστε συχνά λίγα λεπτά για να συνδεθείτε με το κέντρο σας

Ναι, είναι εφικτό και αποτελεσματικό! Η εστίαση στις αισθήσεις μας συνδέει ξανά με το σώμα μας, ησυχάζει τον εσωτερικό διάλογο και καταλαγιάζει το άγχος, μειώνοντας τις επιπτώσεις του στο σώμα και τα ψυχογενή συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι. Η αυτό-συμπόνια είναι το κλειδί για μια ισορροπημένη ζωή.

3. Βγείτε στον ήλιο και πάρετε καθαρό αέρα

Ζούμε σε μια από τις χώρες με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Ευρώπη, κι όμως πολλοί υποφέρουμε από έλλειψη βιταμίνης D, της βιταμίνης της ευτυχίας που μεταβολίζεται από τον ήλιο. Προγραμματίστε χρόνο για ένα γρήγορο περπάτημα και αν είναι δυνατόν ασκηθείτε!

4. Αναπνεύστε!

Είναι αστείο να πούμε πως αναπνέετε από τότε που γεννηθήκατε. Κι όμως. Στις δύσκολες περιστάσεις συχνά ξεχνάμε να δώσουμε στον εαυτό μας την “πολυτέλεια” της βαθιάς ανάσας που θα αποφορτίσει το σύστημα από τις ορμόνες του άγχους. Εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να γέρνει λίγο πίσω το σώμα και να ανασαίνει βαθιά, ιδιαίτερα όταν νιώθετε “το αίμα να ανεβαίνει στο κεφάλι”. Σύντομα θα διαπιστώσετε τα εκπληκτικά οφέλη.

5. Ανθίστε μέσα σε υποστηρικτικές ομάδες

Η ψυχική ανθεκτικότητα για τους εκπαιδευτικούς μεταφράζεται σε υποστηρικτικές σχέσεις. Μείνετε σε επαφή με ανθρώπους που σας βοηθούν να εστιάζετε θετικά. Μια υποστηρικτική ομάδα που μοιράζεται τον ίδιο στόχο μ’ εσάς θα σας βοηθήσει να μείνετε εστιασμένοι στην απόφαση που πήρατε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Στη NeuroLearningPower θα βρείτε την Κοινότητα που σας συνδέει με την Υγεία και τη Φλόγα σας!

Περισσότερα για την εκπαίδευση και την υποτροφία στη σελίδα μας

Effie Kyrikakis, an established teacher trainer with a bacgroung in coaching, NLP and psychology, is the creator of NeuroLearningPower® an evidence-based mentoring method that supports women educators to discover strategies to empower themselves and their students to thrive.

Efi Kyrikaki
Owner

Over 12,000
5 Star Ratings

5-stars-white

Rated 5/5 by 12,000 Students

Related Posts