Νέες συναρπαστικές έρευνες της νευροεπιστήμης ρίχνουν φως στην δοκιμασμένη αποτελεσματικότητα του NLP για αποφάσεις που μας ικανοποιούν πραγματικά.
Προειδοποίηση: Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε πρόσφατες έρευνες της νευροεπιστήμης και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμη βελτίωση του πώς αποφασίζετε!
Το NLP λέει: Υπάρχουν πάντα επιλογές. Ακόμη και όταν πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει σε αδιέξοδο
Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις όταν δημιουργούμε τουλάχιστον 3 επιλογές που πρέπει να εξετάσουμε. Η Dr. Therese Houston, μια ειδικός στην λήψη αποφάσεων και συγγραφέας του How Women Decide, συνοψίζει το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο: «Το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι συχνά δεν συνειδητοποιούμε πόσο περιορισμένη είναι η οπτική μας. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν συνειδητοποιούμε ότι θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε και αλλού για λύσεις.»
Η λύση NLP: Στα εξελιγμένα patterns του νευρογλωσσικού προγραμματισμού( NLP) αναζητούμε τουλάχιστον 3 «οικολογικές» επιλογές για κάθε απόφαση που διαχειριζόμαστε. Καθώς η διαδικασία επαναλαμβάνεται, ο Νους αποκτά «καλές συνήθειες» και μαθαίνει να ψάχνει και να βρίσκει πολλαπλές επιλογές σε κάθε περίπτωση.
Το NLP λέει: Νους & Σώμα, Ένα
Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει: Η προσπάθεια να απομονώσουμε τα συναισθήματα από τις αποφάσεις μας είναι απλά καταστροφική. Πάντα ακούγαμε: «Για να πάρεις καλές αποφάσεις, πρέπει να έχεις καθαρό μυαλό». Μόνο που αυτό αποδείχθηκε εντελώς λάθος από τις πρόσφατες έρευνες. Η άποψη ότι η γνώση και το συναίσθημα είναι δύο ξεχωριστά συστήματα στον εγκέφαλο ανήκει πια στο παρελθόν! Σε μια συναρπαστική μελέτη ασθενών με εγκεφαλική βλάβη σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει το συναίσθημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ορθολογική σκέψη δεν έχει πρακτική αξία χωρίς συναισθήματα. Αν και οι ασθενείς δεν είχαν χάσει τις λογικές τους ικανότητες – γνώριζαν πως να κάνουν μια καλή επιχειρηματική επένδυση- δεν είχαν προηγούμενες συναισθηματικές γνώσεις για να τους καθοδηγούν. Έτσι, έπαιρναν συνεχώς λάθος αποφάσεις.
Τα συναισθήματα δεν εμποδίζουν τις αποφάσεις. Αντίθετα τις διευκολύνουν. Ακούστε λοιπόν την λογική των συναισθημάτων σας σε κάθε απόφαση.
Η λύση NLP: Στο NLP ανακαλύπτουμε το νευροφυσιολογικό αποτύπωμα των συναισθημάτων στο σώμα και μαθαίνουμε να τα αντιμετωπίζουμε σαν δεδομένα που μπορούμε εύκολα να διαχειριστούμε.
Το NLP λέει: Το πρόβλημα δεν είναι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η εσωτερική μου κατάσταση όταν μπαίνω σε αυτό που θεωρώ ότι είναι το πρόβλημα.
Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει: Το να αναγνωρίζουμε την εσωτερική μας κατάσταση είναι η βάση μιας σωστής απόφασης. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν βαθιά τις αποφάσεις. Ποια είναι η λύση? Για να πάρετε σοφές αποφάσεις πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε και να ονομάστε τα συναισθήματα σας. Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβετε πώς η εσωτερική κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις σας, συχνά υποσυνείδητα.
Ο θυμός, για παράδειγμα, τείνει να κάνει τους ανθρώπους πιο ριψοκίνδυνους. Οι θυμωμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να παραβλέψουν κινδύνους ή να μικροποιήσουν τις επιπτώσεις.
Ο φόβος ενεργοποιεί την αμυγδαλή και συνήθως μας κάνει να εστιάζουμε στο πρόβλημα. Περιορίζει τις επιλογές που βλέπουμε. Όταν ενεργοποιηθεί αυτό το μικροσκοπικό τμήμα στην βάση του κρανίου, ο εγκέφαλος μας μπορεί να κάνει επιλογές μόνο με βάση τα συνηθισμένα μας πρότυπα συμπεριφοράς. Δεν είναι σε θέση να δει νέες λύσεις.
Το NLP λέει: O άνθρωπος λειτουργεί με ασυνείδητα μοτίβα συμπεριφορών.
Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει: Όταν αισθανόμαστε ένα ισχυρό συναίσθημα, ενεργοποιείται η αμυγδαλή μας, η οποία είναι το κέντρο αντίδρασης “μάχης, φυγής ή παγώματος”. Αυτό το κέντρο του εγκεφάλου έχει σχεδιαστεί για να παίρνει αστραπιαίες αποφάσεις σε θέματα ζωής και θανάτου. Γι αυτό και δίνει μόνο συγκεκριμένες, συνηθισμένες επιλογές. Αυτό είναι καλό όταν σας κυνηγάει ένα λιοντάρι…δεν χρειάζεστε πολλές επιλογές αφού η ουσία είναι να τρεξετε! Αλλά τι γίνεται όταν έχουμε να κάνουμε με πιο περίπλοκες κατάστασεις όπως αυτές που αντιμετωπίζουμε καθημερινά; Το να πείτε πώς αισθάνεστε ηρεμεί την αμυγδαλή και ενεργοποιεί τον φλοιό, το «λογικό» μέρος του εγκεφάλου, ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε τις επιλογές που είναι απαραίτητες.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πείνα και η τάση να σκεφτόμαστε τα πράγματα ως χειρότερα ή πιο αρνητικά όταν είμαστε πεινασμένοι. Στα ελληνικά έχουμε την έκφραση «λυσσασμένος της πείνας» που περιγράφει αστεία ακριβώς αυτό! Τελευταία μάλιστα εμφανίστηκε η νέα αγγλική λέξη «hangry» που βασικά σημαίνει είναι «θυμωμένος ή απογοητευμένος εξαιτίας της πείνας». Μήπως αποφασίζουμε με προκατειλημμένο τρόπο απλά επειδή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τα μοτίβα μας;
Η λύση NLP: Το NLP μας δίνει συγκεκριμένα μοτίβα αναγνώρισης και διαχείρισης της εσωτερικής κατάστασης, ώστε να είμαστε σε θέση να βλέπουμε πάντα περισσότερες επιλογές.
Το NLP λέει: Σταμάτα και ανάσανε. Η αναπνοή είναι στην βάση κάθε καλής απόφασης.
Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει: Η παύση ακόμη και ενός κλάσματος του δευτερολέπτου σας δίνει χρόνο να εστιάσετε σε αυτό που είναι σημαντικό. Μια έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Davis διαπίστωσε ότι η «αναβολή της έναρξης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων με μόλις 50 έως 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου επιτρέπει στον εγκέφαλο να εστιάσει την προσοχή στις πιο σχετικές πληροφορίες και να αποκλείσει τους άσχετους παράγοντες.
Θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα; Σκεφτείτε ότι σήμερα είναι η τελευταία μέρα για να και το είχατε ξεχάσει. Και τώρα; Τι θα κάνετε; Ξέρω πως πολύ πιθανόν κρατήσατε την ανάσα σας. Κι όμως, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε την ώρα της παύσης είναι να ανασάνουμε βαθιά πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε απόφαση. Η βαθιά αναπνοή, πέραν του ότι γεμίζει το σύστημα με το απαραίτητο καύσιμο, το οξυγόνο, επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό που με την σειρά του επηρεάζει τις αποφάσεις μας. Πόσο άραγε; Σε μια πρόσφατη έρευνα οι αποφάσεις βελτιώθηκαν κατά 50% (!)
Συμβουλή NLP: Σταματήστε για λίγα δευτερόλεπτα (τουλάχιστον 6’’) και πάρτε βαθιές ανάσες. Είναι σίγουρο ότι θα παίρνετε πιο αυθεντικές, ισχυρές αποφάσεις με βάση τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.
Το NLP λέει: Βγες από την στενή σου οπτική. Βίωσε την κατάσταση με άλλα μάτια
Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει: Το να παίρνεις την θέση κάποιου τρίτου τελικά οδηγεί σε σοφότερες αποφάσεις. Ποιος δεν έχει ακούσει για τον σοφό βασιλιά Σολομώντα! Ίσως όμως να μην έχετε συναντήσει το «παράδοξο του Σολομώντα». Είναι μια θεωρία που έχει αποδειχθεί από την πρόσφατη έρευνα: οι άνθρωποι τείνουν να αποφασίζουν πιο σοφά για τα προβλήματα των άλλων ανθρώπων παρά για τα δικά τους.
Συμβουλή NLP: Για να μπορέσετε να πάρετε πιο ψύχραιμες αποφάσεις σε καταστάσεις σύγκρουσης βρείτε κάποιο ήσυχο χώρο και δοκιμάστε τα εξής. Οραματιστείτε ότι είστε το άλλο άτομο. Δείτε την κατάσταση μέσα από τα μάτια του, ακούστε αυτά που ακούει, νιώστε τα συναισθήματα του.Έπειτα, φανταστείτε ότι είστε κάποιος τρίτος και επαναλάβετε την διαδικασία.
Η σοφία που αποκομίζει κανείς από αυτήν την διαδικασία δεν παύει να εκπλήσσει!
Στοχοθέτηση, αποφάσεις, αποτελεσματική επικοινωνία και επιρροή, μοτίβα διαχείρησης συγκρούσεων και μεταροπής των προκλήσεων σε ευκαιρίες… Απόλαυσε το PROTON NLP Practitioner, την εκπαίδευση που εμπλουτίζει την προσωπική και επαγγελματική ζωή με πραγματικές επιλογές!
Έφη Κυρικάκη
Founder and Inspiration Strategist, MetaMathesis
Μάθετε γιατί όλο και περισσότεροι μιλούν για την εκπαίδευση PROTON NLP Practitioner
Είστε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ? NeuroLearningPowerTM είναι η ειδική εφαρμογή για εσάς!!!