Και τούτη η ανηφοριά, κατηφορία θα φέρει, έλεγε η γιαγιά μου, και πόσο δίκιο είχε! Γιατί εκείνη ήξερε βιωματικά τι σημαίνει συναισθηματική ανθεκτικότητα. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να αναπτύξουμε την πολύτιμη αυτή δύναμη χαρακτήρα, και να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο;

Στάση εναντίον περίστασης

-Σήμερα κανονικά θα έπρεπε να φοράω το ωραίο μου φόρεμα και να καμαρώνω τον γιό μου να παντρεύεται. Γιατί να είναι τόσο άδικη η ζωή; Τώρα βρήκε να συμβεί κι αυτό με τον κορονοϊό; Αυτά μου έλεγε μια φίλη κλαίγοντας πριν μερικές μέρες.

Η κρίση που βιώνουμε με την επιδημία του COVid-19 μας υπενθυμίζει απλά κάτι που συχνά προτιμάμε να ξεχνάμε. Ότι δηλαδή στην ζωή δεν υπάρχει “κανονικά”. Καιρός και περισταση μας βρίσκει όλους, όπως λέει ένα αρχαίο σοφό βιβλίο.  Καθώς βιώνουμε την ιλλιγιώδη ταχύτητα με την οποία εξελίσεται η κατάσταση, συνειδητοποιούμε όλο και πιο ξεκάθαρα πως δεν είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε τις περιστάσεις μας.

Η ζωή επίσης δεν είναι δίκαιη η άδικη. Είναι αυτή που είναι. Δεν ξέρω αν εσείς όταν ήρθατε σε αυτόν τον κόσμο υπογράψατε κάποιο συμβόλαιο “δίκαιης μεταχείρισης”. Εγώ πάντως όχι. Και αυτό σημαίνει πως δεν θα μου ζητήσει την άδεια ό,τι και αν είναι να συμβεί στον κόσμο. Ούτε θα διαλέξει την ώρα που με βολεύει. Απλά θα συμβεί.

Άρα είμαστε έρμαιο των περιστάσεων? Όχι βέβαια! Υπάρχουν πάντα επιλογές. Όπως λέει ο συνδημιουργός του NLP, Dr John Grinder

“Το πρόβλημα δεν είναι η κατάσταση. Το πρόβλημα είναι η στάση που επιλέγεις  όταν μπαίνεις στην κατάσταση που θεωρείς ότι είναι το πρόβλημα.”

Σας έχει συμβεί να αντιδράσετε σπασμωδικά σε κάτι και εκ των υστέρων να μετανοιώσετε γιατί βλέπετε πόσο καλύτερες επιλογές θα μπορούσατε να έχετε κάνει αν ήσασταν νηφάλιοι?

Η εμπειρία δείχνει λοιπόν πως η πρώτη και πιο σημαντική επιλογή, είναι να βλέπουμε επιλογές στη στάση μας απέναντι στις εξωτερικές περιστάσεις. Θα μου πείτε βέβαια, μια κουβέντα είναι αυτή. Πώς να το κάνω αυτό όταν υπάρχουν τόσα προβλάματα; Και θα σας απαντήσω με μια ρήση του αγαπημένου Mark Twain:

“Έχω περάσει τρομακτικές εμπειρίες στην ζωή μου, μερικές από τις οποίες πραγματικά συνέβησαν”

Ο φόβος που μας θολώνει την κρίση και δηλητηριάζει τις αποφάσεις δεν είναι  αποτέλεσμα αυτών που βιώνουμε. Όσο κι αν ακούγεται αντιφατικό, ο φόβος είναι αποτέλεσμα ενός υπέροχου δώρου με το οποίο είμαστε όλοι προικισμένοι: της φαντασίας! Αντί λοιπόν να αφήνουμε την φαντασία μας να καλπάζει σε σενάρια τρόμου, γιατί να μην μείνουμε εστιασμένοι σε αυτό που μας απασχολεί αυτή την στιγμή; Και τότε, ας χρησιμοποιήσουμε το θείο δώρο μας θετικά για να δούμε τις επιλογές μας.

Στο κάτω-κάτω, αν λαχταράτε τόσο να πλάθετε ιστορίες για πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμη, ε, πλάστε τουλάχιστον όμορφες ιστορίες. Έτσι όχι μόνο θα αντιληφθείτε αποτελεσματικές  εναλλακτικές λύσεις για το παρόν, αλλά θα δείτε και την κατηφοριά που σίγουρα έρχεται μετά από κάθε ανηφόρα. Κι  ύστερα, με την εκπληκτική δύναμη που δίνει η ελπίδα, ριχτείτε με πάθος στον αγώνα για ζωή, για να κάνετε το όνειρο πραγματικότητα!

 Απλά, γιατί κάθε φορά, μα κάθε φορά είτε στον θάλαμο του νοσοκομείου, είτε στην αίθουσα συνεδριάσεων, είτε στην καθημερινότητα, η στάση αποδεικνύεται ισχυρότερη από την περίσταση!

“Ωραία λοιπόν,  θέλω να έχω επιλογές στην στάση μου. Πώς το κάνω πρακτικά?” σας βλέπω να λέτε μέσα σας.

Μπορεί να λαχταράτε κιόλας να διαβάσετε το επόμενο άρθρο της σειράς για να προσθέσετε ιδέες στην φαρέτρα σας! Καλή μας αντάμωση!

Στο μεταξύ, ας μην ξεχνάμε να θυμόμαστε τα λόγια της σοφής γιαγιάς μου…

Έφη Κυρικάκη

Edupreneur, Coach, Mentor

Effie Kyrikakis, an established teacher trainer with a bacgroung in coaching, NLP and psychology, is the creator of NeuroLearningPower® an evidence-based mentoring method that supports women educators to discover strategies to empower themselves and their students to thrive.

Efi Kyrikaki
Owner

Over 12,000
5 Star Ratings

5-stars-white

Rated 5/5 by 12,000 Students

Related Posts